Ποδοσφαιρικά Παπούτσια: Μάθε την εξέλιξη των παπουτσιών του διασημότερου αθλήματος!

Πολλοί άνδρες θέλουν να σκοράρουν, όπως ο Messi, ή να τρέχουν, όπως ο  Μπεγερίν, αλλά οι σημερινοί κορυφαίοι ποδοσφαιριστές δε θα τα κατάφερναν χωρίς τα κατάλληλα παπούτσια. Όμως, πως δημιουργήθηκαν και πως εξελίχθηκαν τα ποδοσφαιρικά παπούτσια κατά το πέρασμα των χρόνων;


Το πρώτο παπούτσι χρονολογείται το 1526. Αν και δεν έχουν διασωθεί φωτογραφίες, αυτό που μπορούμε να σας πούμε με σιγουριά είναι ότι κατασκευάστηκαν για τον τότε βασιλιά της Αγγλίας, τον Χένρι τον 8ο, ο οποίος χλευάστηκε λόγω του βάρους του.


Το ποδόσφαιρο άρχισε να γίνεται γνωστό στην Αγγλία στα τέλη του 19ου αιώνα και τότε δημιουργήθηκαν τα πρώτα παπούτσια ειδικά γι’αυτό το άθλημα.

Εννοείται ότι δε μοιάζουν με τίποτα τα σημερινά και σκοπός τους ήταν να προστατεύουν τα πόδια από τα χτυπήματα. Είχαν ελάσματα χάλυβα στα δάχτυλα, μακριά κορδόνια και μεταλλικά καρφιά, που ένωναν το πάνω μέρος με τη σόλα. Το βάρος τους άγγιζε κατά μέσο όρο τα 500gr, ενώ βρεγμένα έφταναν μέχρι και το 1kg!
Όταν τελείωσε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, οι εταιρείες άρχισαν να ασχολούνται και με τη βελτίωση του σχεδιασμού τους για να μπορούν να κινούνται με περισσότερη άνεση όσοι τα φορούσαν. Οι Λατινοαμερικάνοι το πήγαν και ένα βήμα πιο πέρα, αφού ήθελαν τα παπούτσια τους να δίνουν ταχύτητα, εκρηκτικότητα και κινητικότητα.

Μια δεκαετία αργότερα, έχουμε τα πρώτα ποδοσφαιρικά παπούτσια με αποσπώμενες τάπες, από τα αδέλφια Adolf  και Rudolf Dassler, οι οποίοι στη συνέχεια οδηγούνται σε διαμάχες και αποφασίζουν να τραβήξουν ξεχωριστoύς δρόμους φτιάχνοντας ο καθένας τη δική του εταιρεία.


Το 1960, οι εταιρείες Mitre, Asics και Joma αλλάζουν ριζικά το στυλ των παπουτσιών. Τα νέα παπούτσια έχουν ύψος που φτάνει μέχρι κάτω από τον αστράγαλο για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και ταχύτητα.

Λίγο αργότερα, η adidas κυκλοφορεί τα πρώτα παπούτσια που δεν είναι total black! O Αυστραλός Κρεγκ Τζόνσον, πρώην παίχτης της Λίβερπουλ, δημιουργεί το adidas Predator, το 1984 το οποίο συνεχίζει να είναι ένα από τα κορυφαία παπούτσια μέχρι σήμερα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, στο παιχνίδι μπαίνει και η Umbro και λίγο πιο μετά ακολουθούν η Reebok και η Mizuno.

H Nike, το 1998, φέρνει τα πάνω κάτω και σχεδιάζει το Nike Mercurial το οποίο ζύγιζε μόλις 200gr και είναι το πιο ελαφρύ παπούτσι που κατασκευάστηκε ποτέ.

Η Kelme με το πρώτο παπούτσι με την τεχνολογία Ελέγχου Υγρασίας βοηθά τα πόδια να παραμένουν στεγνά καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, ενώ η adidas πρόσθεσε ένα chip στα παπούτσια του Messi, τα F50, με το οποίο ο αθλητής μπορούσε να έχει πληροφορίες για τις επιδόσεις του σε κάθε παιχνίδι.


Σήμερα, οι εταιρείες ανεβάζουν ολοένα και ψηλότερα τον πήχη κατασκευάζοντας ειδικά παπούτσια για κάθε επιφάνεια γηπέδου, που να παρέχουν τέλεια εφαρμογή, εκρηκτική ταχύτητα και κράτημα.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τα αγαπημένα σου ποδοσφαιρικά παπούτσια ενώ περιμένουμε με ανυπομονησία το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Μέχρι τότε stay tuned και δες τη δική μας συλλογή με:

• ανδρικά ποδοσφαιρικά παπούτσια adidas + παιδικά ποδοσφαιρικά παπούτσια adidas,

• ανδρικά ποδοσφαιρικά παπούτσια Nikeπαιδικά ποδοσφαιρικά παπούτσια Nike,

• ανδρικά ποδοσφαιρικά παπούτσια Lottoπαιδικά ποδοσφαιρικά παπούτσια Lotto

• ανδρικά ποδοσφαιρικά παπούτσια New Balance

• ανδρικά ποδοσφαιρικά παπούτσια Under Armour

  
  
  
Επιστροφή