Λίγες ημέρες πριν τον Μαραθώνιο… Η Cosmos Running Team σου λέει τα «μυστικά» της!

Λίγες ημέρες έμειναν μόνο μέχρι το ραντεβού της Κυριακής 12 Νοεμβρίου! Μα φυσικά δεν κάνουμε λόγο για τίποτα άλλο από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών, ένα γεγονός που έχει γίνει πλέον θεσμός!

Πως θα μπορούσε άλλωστε να μη θεωρηθεί θεσμός, από τη στιγμή που προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης; Όταν ουσιαστικά, είναι η γέφυρα που ενώνει το θρύλο με την ιστορία και αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής..;

Φέτος θα πραγματοποιηθεί για 35η φορά και η Cosmos Running Team δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το τεράστιο αθλητικό event!

Η Αντωνία και ο Νάσος, είναι δύο παιδιά, που δεν φοβούνται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις & τα όριά τους και νιώθουν την απόλυτη ικανοποίηση μόλις πατήσουν τη γραμμή τερματισμού!

Κι επειδή ίσως κι εσύ να βρεθείς στην ίδια θέση – αν όχι φέτος, γιατί όχι του χρόνου (;) – είναι καλό να μας πουν τα δικά τους Running Tips…

 

Προετοιμασία Πριν τον Αγώνα

Αντωνία: Αποφασίζοντας να συμμετάσχουμε σε έναν αγώνα δρόμου, είτε αυτός πρόκειται για 5 km, είτε για 10 km, είτε για 21 km, είτε για 42 km, πρέπει πρώτα να έχουμε κάνει όλη την απαραίτητη προετοιμασία! O καλός ύπνος (8 ώρες/ημέρα), καθώς και ξεκούραση, είναι αυτονόητα δύο εβδομάδες πριν τον αγώνα! Επίσης, ο καθένας χρειάζεται καλή ενυδάτωση και υδατανθράκωση μία εβδομάδα πριν τον αγώνα!

Την τελευταία βδομάδα – ιδιαίτερα το τελευταίο τριήμερο – θα πρέπει τα γεύματά μας να αποτελούνται από υδατάνθρακες. Το σώμα μας χρειάζεται πολλή ενέργεια, την οποία θα καταναλώσει κατά την διάρκεια του αγώνα. Καλό θα ήταν εκείνο το διάστημα, να περιορίσουμε την πρόσληψη σε πρωτεΐνες και λιπαρά καθώς ο συνδυασμός τους είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε περιττό λίπος.

Δύο μέρες πριν, αποφεύγουμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως πράσινα λαχανικά, μαύρο ψωμί τα οποία δεν είναι εύπεπτα.


Νάσος: 
Οι τελευταίες δύο βδομάδες, είναι η περίοδος φορμαρίσματος. Τι είναι το φορμάρισμα; Είναι η περίοδος κατά την οποία πολλοί αθλητές μειώνουν την δυναμική της επιβάρυνσης της προπόνησης, για να επιτύχουν την κορύφωση της απόδοσης τους στον αγώνα στόχο. Η μείωση αυτή επιτρέπει στο σώμα να ξεκουραστεί και να αναρρώσει από τις προπονήσεις, να επιδιορθώσει τις κατεστραμμένες μυϊκές ίνες και κυρίως να αποθηκεύσει περισσότερη ενέργεια για τον αγώνα! Επίσης προπόνηση και διατροφή πηγαίνουν χέρι-χέρι… Επίλεξε υγιεινές τροφές, πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα. Το νερό θα πρέπει να μπει για τα καλά στην καθημερινότητα!

Τέλος, σημαντικό είναι να φοράει κανείς το σωστό παπούτσι ανάλογα τις ανάγκες του – πάτημα, δρομικό στυλ κλπ. Το ιδανικό σενάριο ωστόσο, θα ήταν να υπάρχουν δύο ζευγάρια που φοριούνται εναλλάξ στις προπονήσεις, κάτι που θα δώσει συνολικά περισσότερο χρόνο ζωής στα παπούτσια αλλά και συνθήκες καλύτερης απόκρισης!

Κατά τη Διάρκεια του Αγώνα

Αντωνία: Είκοσι λεπτά πριν τον αγώνα πραγματοποιούμε ένα καλό ζέσταμα και διατάσεις. Κατά την διάρκεια του αγώνα θα πρέπει να παίρνουμε νερό απο τα σημεία ανεφοδιασμού και να τροφοδοτούμε τον οργανισμό με τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες–gels, τα οποία βοηθούν στη διαρκή ενυδάτωση του οργανισμού και στην ανατροφοδότησή του με τα απαραίτητα αμινοξέα και ιχνοστοιχεία, τα οποία χάνουμε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Νάσος: Από την στιγμή που θα σταθείς στην εκκίνηση οι παλμοί σου θα χτυπάνε κόκκινο, οπότε προσπάθησε να χαλαρώσεις και να ευχαριστηθείς τον αγώνα. Σημαντικό είναι να μην παρασυρθείς από τον ρυθμό των υπολοίπων και να παραμείνεις στο πλάνο που έχεις προετοιμάσει. Να έχεις κατά νου ότι το πρώτο μισό του αγώνα θα είναι λίγο πιο αργό από το δεύτεροnegative split ώστε να έχεις περισσότερες δυνάμεις για ένα δυνατό τερματισμό.

Τέλος, μην ξεχνάς σε κάθε ευκαιρία να ενυδατώνεσαι και να δροσίζεσαι, μπορεί να είναι μέσα Νοεμβρίου, αλλά ο καιρός είναι περίεργος και μπορεί να συναντήσεις μια πιο ζεστή και υγρή μέρα από ότι περίμενες.

Αποθεραπεία

Αντωνία: Μετά το τέλος αγώνα, κάνουμε την απαραίτητη αποθεραπεία και διατάσεις. Λαμβάνουμε σημαντική ποσότητα νερού, για να ενισχύσουμε και να ενυδατώσουμε ακόμα μια φορά τον οργανισμό. Τρώμε ένα σνακ το οποίο εμπεριέχει υδατάνθρακα–πρωτεΐνη, τα οποία είναι απαραίτητα για την αναπλήρωση του γλυκογόνου.

Νάσος: Μετά από τον αγώνα και μία προετοιμασία μηνών, η κούραση θα κάνει σίγουρα την εμφάνισή της! Αργά ή γρήγορα οι μυϊκές κακώσεις αποκαθίστανται. Τι γίνεται όμως με τις αρθρώσεις, τους τένοντες και τους συνδέσμους;

Καλό είναι να δώσουμε ένα σεβαστό διάστημα αποκατάστασης που θα επαναφέρει και το σώμα αλλά και το πνεύμα στην αρχική του κατάσταση. Θα βοηθούσαν σίγουρα κάποιες συνεδρίες σε αθλητικό μασάζ, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών για πρόσληψη πρωτεΐνης.

Ένα πρόγραμμα αποκατάστασης θα μπορούσε να είναι το παρακάτω:

1η εβδομάδα: Όχι τόσο τρέξιμο, όσο ανάπαυση, περπάτημα & υγιεινή διατροφή.

2η εβδομάδα: Ελαφρύ τροχάδην.

3η εβδομάδα: Εύκολες διαδρομές με ρυθμό 15 με 30 δευτερόλεπτα γρηγορότερο του Μαραθωνίου.

4η εβδομάδα: Σταδιακή αύξηση σε χρόνο των διαδρομών με το ίδιο τέμπο.

5η εβδομάδα: Αύξηση χρόνου και ρυθμού.

6η εβδομάδα: Επιστροφή σε φυσιολογικούς ρυθμούς τρεξίματος.

Εμείς θα ευχηθούμε καλή τύχη σε όλους όσους θα λάβουν μέρος στον φετινό Μαραθώνιο και σε κάθε αγώνα τρεξίματος, κλείνοντας με τη φράση που θα πρέπει κάθε runner να βάλει καλά στο μυαλό του…

Είτε τρέξεις γρήγορα, είτε αργά… Μακρυά ή κοντά… Οφείλεις να τρέξεις με την ψυχή σου!

Για εσένα που δεν έχεις βρει ακόμα τον δικό σου Running Εξοπλισμό, προλαβαίνεις ακόμα! Τι πρέπει να κάνεις;

Μπες στο Cosmos Sport και επέλεξε μέσα από τα κορυφαία Running προϊόντα:

Δες εδώ ανδρικά, γυναικεία και παιδικά running παπούτσια.

• Δες εδώ  ανδρικά και γυναικεία ρούχα.

• Δες αξεσουάρ για τρέξιμο.

  
  
  
Επιστροφή