Τρέξιμο στην άμμο ή τρέξιμο στον δρόμο;

Γνωρίζουμε ότι είσαι πωρωμένος με το τρέξιμο και ότι το έχεις κάνει τρόπο ζωής – ή τουλάχιστον ας το υποθέσουμε!

Τον χειμώνα, όπως είναι λογικό άλλωστε, προτιμάς να τρέχεις στον διάδρομο του γυμναστηρίου ή αν έχει καλό καιρό, στο πάρκο της γειτονιάς σου… Τώρα όμως που η θερμοκρασία ανεβαίνει, και καθώς θέλεις να αλλάξεις παραστάσεις, σκέφτεσαι σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσεις τρέξιμο δίπλα στο κύμα!

Κι εδώ έρχεται το κλασικό δίλημμα… Τρέξιμο στον δρόμο ή στην άμμο;

Όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, δεν υπάρχει καλύτερο σκηνικό από αυτό της παραλίας και τη δροσερή αίσθηση που σου δίνει – εφόσον τρέχεις κοντά εκεί που σκάει το κύμα! Φυσικά, τη δροσερή αίσθηση μπορείς να την πετύχεις, αν επιλέξεις ρούχα με ειδικές τεχνολογίες που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος και κρατούν το δέρμα δροσερό. Οπότε… Εσύ επιλέγεις ποιο σκηνικό σου ταιριάζει καλύτερα! 😉

Άλλο ένα σημαντικό σημείο είναι ότι η άμμος δεν είναι μία σταθερή επιφάνεια, γι’ αυτό χρειάζεται να ζορίσεις λίγο παραπάνω τους μύες σου. Αυτό σημαίνει ότι θα βελτιώσεις τις αντοχές σου και φυσικά θα αυξήσεις τη δύναμη του σώματός σου!

Από την άλλη βέβαια, να τονίσουμε(!) ότι ακριβώς επειδή η επιφάνεια του δρόμου είναι σταθερή, δεν υπάρχει τόσο ο κίνδυνος να τραυματίσεις τους τένοντες της φτέρνας σου… Πόσο μάλλον αν έχεις την ίδια ευαισθησία με τον γνωστό ήρωα Αχιλλέα, της ελληνικής μυθολογίας!

Να έχεις όμως στο μυαλό σου, ότι αν τρέχεις στον δρόμο, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να τραυματίσεις τα γόνατά σου. Είναι γνωστό, ότι όσο πιο σκληρή η επιφάνεια στην οποία τρέχεις, τόσο περισσότερους κραδασμούς δέχεται το σώμα σου!

Μία ακόμα διαφορά μεταξύ τρεξίματος στην παραλία και τρεξίματος στον δρόμο, που ίσως να μην σου έχει περάσει από το μυαλό, είναι ότι οι περισσότερες παραλίες συνήθως παρουσιάζουν μία κλίση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να γυμνάζεται περισσότερο η μεριά του σώματος που είναι προς την θάλασσα…

Βέβαια κι εδώ υπάρχει λύση! Μπορείς πολύ απλά να μοιράσεις τη διαδρομή στην μέση. Να τρέξεις δηλαδή μέχρι ένα σημείο από τη μία πλευρά και να ξανακάνεις την ίδια διαδρομή από την άλλη μεριά! 😉

Άλλο ένα θέμα στο οποίο πρέπει να δώσεις βάση, είναι ότι ο δρόμος αποτελείται από πολλά διαφορετικά εμπόδια και κινδύνους, είτε αυτά ονομάζονται λακκούβες, είτε αυτοκίνητα… Έτσι γίνεται το τρέξιμο πιο επικίνδυνο και θα πρέπει να είσαι περισσότερο προσεκτικός/ή. Στην παραλία θα πρέπει απλώς να προσέξεις τα παιδάκια που φτιάχνουν πύργους από άμμο! 😛

Τα καλά νέα που μπορούμε να σου πούμε με σιγουριά, είναι ότι καις σίγουρα περισσότερες θερμίδες, τρέχοντας στην άμμο – σύμφωνα με έρευνες 20-80 kcal περισσότερες – απ’ ότι τρέχοντας στον δρόμο! Plus (+) ότι τρέχοντας στην παραλία θα έχεις ομοιόμορφο μαύρισμα!

So… Η επιλογή είναι δική σου!

Είτε επιλέξεις να ασκηθείς στην παραλία, είτε στο δρόμο, προετοιμάσου κατάλληλα! Μην ξεχνάς ότι ακόμα κι αν επιλέξεις να τρέξεις στην παραλία, χρειάζεσαι καλά παπούτσια και ποτέ με γυμνό πέλμα!

Μπες στο Cosmossport.gr, ανακάλυψε την μεγάλη running μας συλλογή και… Run forest, run!

  
  
  
Επιστροφή