Beach Volley Vs Βόλεϋ: Διαφέρουν ή όχι;

Ο χειμώνας τελείωσε, οι μέρες μεγάλωσαν και πλέον, είμαστε σε καλοκαιρινό mood! Είναι η εποχή που θες να είσαι έξω και να απολαμβάνεις την ημέρα και γιατί όχι… Nα γυμνάζεσαι εκτός γηπέδου!

Βέβαια, επειδή ακριβώς είναι καλοκαίρι, ίσως θέλεις να τα συνδυάσεις όλα μαζί – καφέ, παραλία, ηλιοθεραπεία και γυμναστική… Γι’ αυτό σου έχω μία πολύ καλή λύση! Το όνομά της; Beach Volley!

Θα ακούσεις από πολλούς να λένε ότι είναι ένα άθλημα σχεδόν ίδιο με το βόλεϋ… Εγώ θα σου πω ότι διαφέρουν σε μερικά βασικά σημεία!

Πρώτη και κύρια διαφορά τους είναι ότι το Beach Volley παίζεται με δύο παίκτες, ενώ το βόλεϋ με έξι. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του βόλεϋ, ο κάθε παίκτης έχει τον δικό του ρόλο!

Αυτό σημαίνει ότι στο Beach Volley θα έχεις μεγαλύτερη ευθύνη για τη νίκη του παιχνιδιού, καθώς είσαι μόνο εσύ και ο συμπαίκτης σου, χωρίς συγκεκριμένους ρόλους.

Επόμενη σημαντική διαφορά, είναι το μέγεθος του γηπέδου! Συγκεκριμένα το γήπεδο του βόλεϋ έχει διαστάσεις 18 x 9 m, ενώ του Beach Volley έχει 16 x 8 m.

Ναι, το βόλεϋ έχει λίγο πιο μεγάλη επιφάνεια… Και είναι λογικό αν σκεφτείς ότι αρχικά, παίζεται με περισσότερους παίκτες κι επίσης μην ξεχνάς ότι είναι σίγουρα πιο εύκολο να τρέχεις στο γήπεδο απ’ ότι στην άμμο! 😉

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που διαφέρουν τα δύο αυτά αθλήματα, είναι το μέτρημα των πόντων! Το βόλεϋ αποτελείται από πέντε σετ των εικοσιπέντε πόντων. Εννοείται πως η ομάδα που θα «πάρει» τρία σετ, είναι και η νικήτρια! Για την ακρίβεια το 5ο σετ παίζεται μόνο σε περίπτωση ισοπαλίας και το σετ είναι δεκαπέντε πόντων!

Από την άλλη, το Beach Volley αποτελείται από δύο σετ των εικοσιένα πόντων! Ε, και φυσικά σε περίπτωση ισοπαλίας των δύο ομάδων, έρχεται και τρίτο σετ των δεκαπέντε πόντων…

Μια ακόμα μικρή, αλλά σημαντική διαφορά, είναι ως προς το μέγεθος της μπάλας. Συγκεκριμένα οι μπάλες του Beach Volley είναι πιο ελαφριές, πιο μαλακές και λίγο πιο μεγάλες σε σχέση με του βόλεϋ.

Αυτό συμβαίνει λόγω του αέρα, καθώς αλλιώς είναι να παίζεις στο γήπεδο, όπου δεν σε ενοχλεί κανένα καιρικό φαινόμενο κι αλλιώς είναι να παίζεις στην καυτή άμμο, με τον αέρα να σου παίρνει τη μπάλα!

Τέλος, διαφέρουν πολύ στην τεχνική! Στο βόλεϋ πρέπει να παίζεις με τα δάχτυλα, αλλιώς θεωρείται φάουλ. Στο Beach Volley δεν πειράζει αν ακουμπήσεις την παλάμη σου στην μπάλα!

Παράλληλα στο Beach Volley, παίζεις κυρίως με μανσέτες και πέφτεις χωρίς να έχεις το φόβο τραυματισμού σε τέτοιο στάδιο, όπως όταν πέφτεις στο γήπεδο… Φυσικά! Αφού η άμμος είναι απαλή! 😉

Βλέπεις λοιπόν, ότι τα δύο αυτά αθλήματα που μοιάζουν τόσο ίδια, είναι αρκετά διαφορετικά! Είναι καθαρά θέμα γούστων και τεχνικής για το ποιο από τα δύο θα επιλέξεις…

Το «safe» βόλεϋ στο κλειστό γήπεδο ή το Beach Volley κάτω από τον καυτό ήλιο ή τον δυνατό αέρα, δίπλα στη θάλασσα;

Όποιο κι αν επιλέξεις από τα δύο, πρέπει να έχεις τον σωστό εξοπλισμό! Βρες τον τώρα στο Cosmos Sport και ξεκίνα να μετράς πόντους!

  
  
  
Επιστροφή