Ακολούθησε και εσύ τις συμβουλές μας και… πάρε τα βουνά στο Panachaiko Trail!

Σου αρέσει και εσένα να ξεφεύγεις από τα συνηθισμένα και να τρέχεις σε μονοπάτια και βουνά; Το Panachaiko Trail είναι εδώ και σε προκαλεί να πάρεις τα βουνά γι’ αυτό εμείς σου έχουμε τα σημαντικότερα tips, ώστε να μην τα παρατήσεις στη μέση της διαδρομής!!

Το  Panachaiko Trail σου δίνει την ευκαιρία να συναντήσεις και να τρέξεις μαζί με άλλους trail-lovers αλλά και με άλλους αρχάριους δρομείς την Κυριακή 7 Μαΐου στο Παναχαϊκό όρος και να δοκιμάσεις τις δυνατότητές σου.

Γίνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά και υπάρχουν δυο αγώνες. Η μικρότερη διαδρομή είναι στα 16km, αλλά αν είσαι πιο τολμηρός μπορείς να τρέξεις στη διαδρομή των 20km. Το σημείο εκκίνησης είναι στο Πουρναρόκαστρο και για να συμμετέχεις πρέπει να βρίσκεσαι εκεί από τις 7:30π.μ, ενώ και οι δυο αγώνες θα ξεκινήσουν στις 9:30π.μ..

Τι όμως χρειάζεσαι για να τα βγάλεις πέρα στους αγώνες; Let’s take a look!

1. Μάθε περισσότερα για την διαδρομή που θα διανύσεις

Είτε αποφασίσεις να τρέξεις στο Panachaiko Trail, είτε κάποια άλλη στιγμή καλό θα ήταν να πας και να δεις από κοντά  τη διαδρομή που θα κάνεις. Αν είναι η πρώτη φορά που θα τρέξεις, θα σου προτείναμε να διανύσεις μια πιο εύκολη διαδρομή πριν ανέβεις στον Όλυμπο!

2. Εξοπλίσου με τα κατάλληλα παπούτσια

Επένδυσε σε ένα ζευγάρι από εξειδικευμένα παπούτσια για trail, που να είναι ανθεκτικά και να έχουν καλό κράτημα. Τα ρούχα σου θα πρέπει να είναι άνετα, να παρέχουν ελευθερία κινήσεων και να σε προστατεύουν από τον ιδρώτα.

3. Παρακολούθησε τις επιδόσεις σου

Σε αυτό θα σε βοηθήσουν τα δρομικά ρολόγια. Πολλοί runners έχουν φετίχ με αυτά και δικαιολογημένα, αφού πλέον εκτός από πολύ λειτουργικά είναι και μοντέρνα. Ανάλογα με το ποσό που θέλεις να επενδύσεις, μπορείς να δεις πόσες θερμίδες καις, να μετρήσεις τους καρδιακούς σου παλμούς, την απόσταση που διανύεις αλλά και να ανατρέξεις σε παλαιότερες προπονήσεις σου.

4. Κατανάλωσε κάτι νωρίτερα

Κατανάλωσε 200-400 θερμίδες υδατάνθρακα και λίγη πρωτεΐνη περίπου 1.5 ώρα πριν, για να έχεις ενέργεια. Μην καταναλώσεις υπερβολικές ποσότητες φαγητού και μη θεωρήσεις ότι το να μη φας τίποτα νωρίτερα θα είναι καλύτερο για τον οργανισμό σου. Μπορεί να προκληθούν στομαχικά προβλήματα.

 5. Ενυδατώσου

Το νερό είναι εξίσου σημαντικό με την τροφή. Πρέπει να πίνουμε 250ml πριν την προπόνηση, για να λειτουργήσει αποδοτικά το μυϊκό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης και μετά την προπόνηση κατανάλωσε 0.5lt (για μια ώρα προπόνησης). Αν προπονείσαι περισσότερο αυτές οι ποσότητες δεν αρκούν, αλλά μπορείς να αναπληρώσεις τους χαμένους ηλεκτρολύτες είτε με φρούτα είτε με ενεργειακά ποτά.

6. Μην παραλείψεις την προθέρμανση και την αποθέρμανση.

 Στη σωστή προθέρμανση προετοιμάζονται οι μύες για την ένταση της προπόνησης και αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Με την αποθέρμανση οι μύες αιματώνονται και αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία για να είναι πιο αποδοτικοί. Η απουσία προθέρμανσης ή η λάθος πραγματοποίησή της, αυξάνει τις πιθανότητες τραυματισμών και μειώνουν τις επιδόσεις.

7. Μην πάρεις μαζί σου πολλά αντικείμενα

Τα πολλά αντικείμενα θα σου δημιουργήσουν extra βάρος και θα σε εμποδίσουν να τρέξεις. Προτίμησε να προμηθευτείς νερό και τα υπόλοιπα αντικείμενα που θέλεις να έχεις μαζί σου, μπορείς να τα πάρεις σε mini size.

8. Πάρε τα κατάλληλα αξεσουάρ

Για παράδειγμα, αν τρέχεις το καλοκαίρι θα σου χρειαστεί ένα καπέλο, που θα σε προστατεύσει από τον ήλιο,  ένα μαντήλι θα προστατεύσει από τον ιδρώτα αλλά και από τον ήλιο και μπατόν που κάνει τις αναβάσεις και τις καταβάσεις σου πιο εύκολη υπόθεση.

9. Βρες το σωστό tempo

ΟΚ! Είπαμε να τη βγάλεις τη διαδρομή αλλά μη σε πάρουν με το φορείο στο τέλος. Βρες έναν ρυθμό που δε σε κουράζει και διατήρησέ τον. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσεις ενέργεια.

10. Ξέχνα τον ανταγωνισμό

Μη σκέφτεσαι τους άλλους, εκτός αν είσαι κανένας επαγγελματίας που «το ‘χει» το άθλημα. Προσπάθησε να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου και που ξέρεις… ίσως εν καιρώ να είσαι και εσύ ένας από αυτούς θα ανέβουν στο βάθρο. ?

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα tips που πρέπει να ακολουθήσεις είτε θέλεις να τρέξεις στο Panachaiko Trail, είτε μόνος σου. Ακουλούθησέ τα και πέρνα τη γραμμή του τερματισμού!

Δες εδώ την trail συλλογή μας και εξοπλίσου τώρα για το Panachaiko Trail!

 

 

 

  
  
  
Επιστροφή