Crossfit: Άλλη μία fitness μόδα; #Not!

Σίγουρα τα τελευταία χρόνια, ακούς πολλούς να συζητούν για το πόσο πορωτικό είναι και για τα άμεσα αποτελέσματα που φέρνει το συγκεκριμένο άθλημα!

Κι εδώ ξεκινούν οι ενστάσεις από αρκετούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι άλλη μία fitness μόδα και δεν το κατατάσσουν καν στην κατηγορία «άθλημα»..

Εμείς δεν θα σε αφήσουμε με την απορία, καθώς μιλήσαμε με κάποιους crossfit-addicts και επισκεφτήκαμε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα γυμναστήρια, που βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης… Και δεν εννοούμε άλλο από το Gymnasium!

 

Για την ιστορία…

Το crossfit ανακαλύφθηκε ουσιαστικά από έναν επαγγελματία γυμναστή, γύρω στο 1995! O Greg Glassman ξεκίνησε τότε να εφαρμόζει διάφορες τεχνικές και μεθόδους, που βασίζονταν στο σπριντ και στην άρση βαρών, και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά! Από το 2000 και μετά όλο και περισσότεροι άνθρωποι έσπευσαν να το δοκιμάσουν και μάντεψε τι συνέβη… Κόλλησαν!

 

Τι είναι;

Ουσιαστικά πρόκειται για ομαδικό πρόγραμμα προπόνησης, όπου οι αθλούμενοι «παντρεύουν» ασκήσεις του στίβου, της άρσης βαρών και της ενόργανης γυμναστικής. Είναι ένα άθλημα που βασίζεται κυρίως στην τεχνική. Αν μάθει ο καθένας σωστή τεχνική, είναι αρκετά εύκολο να αποκτήσει την επιθυμητή δύναμη, αντοχή και όχι μόνο…

Η ακρίβεια κινήσεων, η ισορροπία, η ευλυγισία – ευκινησία, η ταχύτητα και ο συντονισμός είναι μόνο κάποια βασικά χαρακτηριστικά, στα οποία θα δεις θεαματική βελτίωση!

 

Βαθύτερος στόχος του;

Αν ξεκινάς crossfit για να χτίσεις μύες ή να έχεις το πολυπόθητο «6-pack»… Ξεκινάς λίγο ανορθόδοξα! Στόχος είναι να προλάβεις σε κάθε προπόνηση τον χρόνο, ενώ δεν ξέρεις τι σε περιμένει! Αν προλάβεις τον χρόνο ξεπερνάς και τον εαυτό σου!

Αλλάζει ουσιαστικά ο τρόπος σκέψης, ενώ παράλληλα αυξάνεται η αντοχή και η δύναμη… και ως γνωστόν «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ»… Υπάρχει τίποτα πιο πορωτικό από αυτό;

 

Βασική ορολογία του crossfit!

Κι επειδή όπως πολύ σωστά κατάλαβες δεν πρόκειται απλώς για ένα άθλημα, αλλά για τρόπο ζωής… Έχει κι αυτό την δική του γλώσσα!

  • WOD=Workout Of the Day

Η προπόνηση στο CrossFit αλλάζει κάθε φορά κι αυτός είναι ένας λόγος που δεν θα το βαρεθείς ποτέ!

  • ΒΟΧ

Όταν το ακούσεις αυτό, μην πάει ο νους σου στο κακό… Είναι απλώς οι ειδικά εξοπλισμένοι χώροι για Crossfit!

  • PR=Personal Record

Θυμάσαι λίγο παραπάνω που αναφερθήκαμε στους στόχους; Ε, λοιπόν do it… Ξεπέρασε τον χρόνο και σπάσε το προσωπικό σου ρεκόρ!

  • AMRAP=As Many Reps As Possible

Η αλήθεια είναι ότι όσες περισσότερες επαναλήψεις αντέχεις να κάνεις, τόσο το καλύτερο! Η υψηλή ένταση είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό του crossfit!

Τέλος, αν ακούσεις κάτι για μία «Helen» ή «Angie» ή γενικότερα διάφορα γυναικεία ή ανδρικά ονόματα… Είναι απλώς οι ασκήσεις που πρέπει να βγάλεις εις πέρας, μην μπερδευτείς! 😉

 

Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα και θέλεις να ξεκινήσεις τώρα… Ξεκίνα σωστά!

Θα χρειαστείς αρχικά τον κατάλληλο «εξοπλισμό» και από εκεί και πέρα ένα οργανωμένο γυμναστήριο με ειδικούς, που θα σε ξεκινήσουν από αργά και σταθερά βήματα, ώστε να προπονείσαι σωστά, με ασφάλεια, ενώ αλλάζεις όλο σου το είναι!

 

To γυμναστήριο Gymnasium είναι μία καλή επιλογή! 😉

 


Αποφάσισες να ξεκινήσεις σήμερα κιόλας το crossfit; Κάν’ το σωστά! Ανακάλυψε στο Cosmos Sport  ό,τι χρειάζεσαι και ξεπέρασε τον εαυτό σου!

 

  
  
  
Επιστροφή