Και η κολύμβηση είχε τη δική της ιστορία!

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τα οφέλη της κολύμβησης, πόσοι όμως από εσάς γνωρίζετε την ιστορία της;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας πάμε πίσω-πολύ πίσω- και πιο συγκεκριμένα στην αρχαία Ελλάδα!

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν οι μόνοι, που γυμναζόντουσαν κολυμπώντας! Οι  Αιγύπτιοι, οι Ασσύριοι και οι Ρωμαίοι έκαναν ακριβώς το ίδιο, καθώς αποτελούσε μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης!

 Αν έχεις πάθος με τις πισίνες να ξέρεις ότι οι Ρωμαίοι θα το μοιραζόντουσαν μαζί σου, αφού κατασκεύαζαν πισίνες ακόμα και θερμαινόμενες(!) 😉 

Οι Ιάπωνες το πήγαν ένα βήμα πιο πέρα τον 17ο αιώνα και το καθιέρωσαν ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία!– Μεταξύ μας, δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να κάνει κοπάνα από το μάθημα κολύμβησης, εσύ;

Όμως και οι Άγγλοι δεν πήγαν πίσω! Ήταν η πρώτη σύγχρονη κοινωνία που ανέπτυξε την κολύμβηση ως άθλημα, ενώ το 1837 δημιούργησαν στο Λονδίνο τον πρώτο κολυμβητικό σύλλογο, όπου έγιναν και οι πρώτοι αγώνες κολύμβησης! 

Η ερασιτεχνική ένωση κολύμβησης της Μεγάλης Βρετανίας οργανώθηκε το 1880 και αριθμούσε πάνω από 300 λέσχες μελών. Ενώ, το πρώτο πρωτάθλημα κολύμβησης ξεκίνησε το 1846 στην Αυστραλία!

Extra tip: Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησαν εθνικές κολυμβητικές ομοσπονδίες κατά τη δεκαετία 1880-90.

To 1896 -επιτέλους (!)- η κολύμβηση έγινε ολυμπιακό άθλημα! Δυστυχώς πήραν μέρος μόνο άντρες, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στα 100 μέτρα και 1500 μέτρα ελεύθερο σε ανοιχτή πισίνα, δίνοντας έμφαση στην απόσταση και στην αντοχή και όχι στην ταχύτητα!

 Για διάφορους λόγους, οι γυναίκες αποκλείστηκαν από τους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες. 🙁  Η πρώτη παρουσία των γυναικών στους ολυμπιακούς αγώνες έγινε το 1912!

Tο 1970 ξεκίνησε στη Γερμανία η κολύμβηση βρεφών και νηπίων! Η δραστηριότητα αυτή στηρίχθηκε στην άποψη, ότι το κολύμπι σε ζεστό νερό θα είναι οικείο στα μικρά παιδιά, καθώς θα μοιάζει με την κατάσταση που βιώνει το έμβρυο.

Αυτή ήταν και η αρχή των πρώτων πειραματικών προγραμμάτων, προβάλλοντας τη θέση ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσουν τα παιδιά το κολύμπι, τόσο καλύτεροι ενήλικοι κολυμβητές θα γίνουν!

Last but not least… Όλοι γνωρίζουμε τα κλασσικά είδη κολύμβησης: πρόσθιο, ελεύθερο, ύπτιο και πεταλούδα ή δελφίνι. Γνωρίζεις όμως ότι εξελίχθηκαν και αυτά και μάλιστα σχετικά πρόσφατα;

Έτσι για την ιστορία- της κολύμβησης- αναφέρω ότι έχει προστεθεί το Finswimming- ένα είδος τεχνικής κολύμβησης, που μοιάζει με τις γοργόνες και για να κολυμπήσει κάποιος χρειάζεται ένα είδος πέδιλου, το μονοπέδιλο!- και η Κατάδυση, που πρέπει να μάθει κάποιος να ελέγχει πολύ καλά την αναπνοή του πριν το αρχίσει ?

Θεωρώ περιττό να αναφέρω, ότι το κολύμπι είναι μια από τις καλύτερες αθλητικές δραστηριότητες – γιατί είναι (!)- θα κλείσω με την αίσθηση ελευθερίας, που σου προσφέρει η άθληση στο νερό. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το δοκιμάσεις! Εσύ ακόμα να το αρχίσεις;

Δες εδώ την συλλογή μας και ανακάλυψε το κολυμβητικό στυλ που σου ταιριάζει!

  
  
  
Επιστροφή