Νηστεία; Ευκαιρία για αποτοξίνωση!

Θα ακούσεις πολλούς να συζητούν για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Άλλοι την ακολουθούν πιστά για λόγους θρησκευτικούς κι άλλοι την βλέπουν περισσότερο σαν ευκαιρία για μία γερή αποτοξίνωση-μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το καλοκαίρι πλησιάζει!

Όπως ξέρουμε αυτό που χαρακτηρίζει τη νηστεία, είναι η αποχή από το κρέας και γενικότερα από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Αυτό σίγουρα θα είναι πολύ θετικό για την αποτοξίνωση, όμως θα πρέπει να προσέξουμε και κάποιους “κινδύνους” που μπορεί να κρύβει αυτή η αποχή!

 

Έλλειψη πρωτεϊνών

Όπως ξέρουμε, ότι το κρέας είναι αυτό που μας δίνει το μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης. Μάθε όμως ότι αν εντάξεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα μανιτάρια, την σόγια, το σουσάμι καθώς και το ρύζι δεν θα έχεις απολύτως κανένα πρόβλημα!

Οι ξηροί καρποί θα είναι επίσης μία πολύ καλή επιλογή, αλλά πρόσεξε να είναι ανάλατοι και ωμοί(!)

Τip: Συνδύασε τα όσπρια με το ρύζι! Ο συνδυασμός αυτός, αυξάνει την αξία της πρωτεΐνης και την κάνει ισάξια με την ζωική…Not bad!

 

Έλλειψη ασβεστίου 

Ένα πολύ βασικό στοιχείο για να έχουμε υγιή οστά. Αντί λοιπόν το γάλα και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτό, μπορείς να δοκιμάσεις το γάλα σόγιας-ή τυροκομικά προϊόντα από σόγια. Άλλες πολύ καλές επιλογές επίσης, θα είναι τα αμύγδαλα, το ταχίνι και τα πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι και μπρόκολο!

Tip: Ξεκίνα την μέρα σου με ψωμί ολικής άλεσης, ταχίνι και μέλι, και θα δεις ότι κατά την διάρκεια της ημέρας δεν θα νιώσεις ότι κάτι σου λείπει ή την επιθυμία για κάποιο σνακ! ;)

 

Έλλειψη σιδήρου και βιταμίνης Β12

Ο σίδηρος ουσιαστικά, ενισχύει την σωστή λειτουργία των κυττάρων και παρέχει το οξυγόνο σε αυτά. Από την άλλη, η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην ομαλή παραγωγή και ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων. Καταλαβαίνεις λοιπόν και τα δύο είναι πολύ βασικά συστατικά για τον οργανισμό σου!

Ναι…ούτε εμένα είναι το καλύτερό μου οι φακές, όμως περιέχουν σημαντική ποσότητα σιδήρου. Ενέταξε στο πρόγραμμά σου λοιπόν, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα τα όσπρια και τα θαλασσινά, καθώς εκτός από τον σίδηρο που χρειάζεται ο οργανισμός σου, αποτελούν πλούσια πηγή της βιταμίνης Β12.

Tip: Συνόδευσε τα όσπρια ή τα λαχανικά σου με λεμόνι ή πορτοκάλι, ώστε να αυξήσεις την απορρόφηση του σιδήρου! 

 

Όπως είδες υπάρχουν αρκετές επιλογές, ώστε να μην χάσεις βασικά συστατικά από τον οργανισμό σου. Μην φοβηθείς να συνδυάσεις διάφορες τροφές μεταξύ τους, βάλε φαντασία και θα έχεις στο τραπέζι σου μοναδικά πιάτα που άλλοι θα χρυσοπλήρωναν σε gourmet εστιατόρια!

Δες την νηστεία λοιπόν σαν “χρυσή” ευκαιρία για αποτοξίνωση και σε μόλις λίγες ημέρες θα αντιληφθείς ότι ο οργανισμός σου αλλάζει, ενώ εσύ θα νιώθεις ευεξία, ενέργεια και φυσικά… τρώγοντας νόστιμα και υγιεινά! 😉

  
  
  
Επιστροφή