Εσύ ξέρεις πότε κατασκευάστηκε το πρώτο running παπούτσι;

Σήμερα όλα τα μεγάλα brands ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για να δημιουργήσουν νέες τεχνολογίες, που θα ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες του κάθε runner. Αναρωτήθηκες όμως ποτέ, πότε κατασκευάστηκε το πρώτο παπούτσι για τρέξιμο και πώς φτάσαμε στα σημερινά παπούτσια;

Παπούτσι για τρέξιμο  (1860)

 Σε κάνει να απορείς για το τι τεχνικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε να έχει ένα παπούτσι εκείνης της εποχής. Η απάντηση; Κανένα! Αλλά το προτίμησαν αμέτρητα άτομα στην Αγγλία στις μακρινές τους βόλτες στην εξοχή και ήταν κατασκευασμένο με δέρμα στο πάνω μέρος και με ένα τακούνι για στυλ.

Παπούτσι για τρέξιμο από τους Thomas Dutton and Thorrowgood (1865)

Κατασκευασμένο αποκλειστικά με δέρμα και με μια σκληρή ξύλινη βάση, δημιουργήθηκε για τους αγώνες δρόμου που ήταν δημοφιλής εκείνο τον αιώνα. Για καλύτερη πρόσφυση στην εξοχή προστέθηκαν καρφιά στην εξωτερική σόλα. Μοιάζει με επίσημο ανδρικό υπόδημα, με εξαίρεση τις αιχμές στα πέλματα που δείχνουν τον αληθινό, αθλητικό σκοπό του κάτι που φαίνεται κι από τη λωρίδα δέρματος που υπάρχει στο επάνω μέρος τους.

 Adidas Modell Waitzer (1948)

Μέχρι τη δεκαετία του 1950, τα παπούτσια για τρέξιμο γινόντουσαν ολοένα και πιο ελαφριά για περισσότερη ταχύτητα και κράτημα.   Για τους αθλητές στίβου ένα ζευγάρι Modell Waitzer ήταν ότι καλύτερο λόγω του χαμηλού σχεδιασμού τους, των καρφιών του και των φανταχτερών ριγών στο πλάι.

 

 Shegeki Tanaki (1951)

Φορέθηκε από τον Μαραθωνοδρόμο Shegeki Tanaki στον Boston Marathon, στον οποίο νίκησε το 1951. Οι θεατές απορούσαν για το πως μπορούσε να τρέχει, λόγω της κατασκευής του παπουτσιού στα δάχτυλα. Αυτό που του έφερε την νίκη στην πραγματικότητα ήταν το χαμηλό του βάρος- είναι ένα από τα ελαφρύτερα παπούτσια που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. :O

New Balance Trackster (1960)

Η New Balance «έφερε τα πάνω κάτω» με την κυκλοφορία του Trackster το 1960, λόγω του προχωρημένου σχεδιασμού του και του marketing που είχε. Διέθετε τραχτερωτή εξωτερική σόλα και συνδύαζε διαφορετικά υλικά στο πάνω μέρος.

Nike Waffle trainer (1974)

Οι καταναλωτές εντυπωσιάστηκαν από την προσπάθεια της Nike να μπει στον κόσμο των running παπουτσιών αλλά και η ίδια η κυβέρνηση της Αμερικής επικροτώντας τη δουλειά της Nike έδωσε ένα ζευγάρι σε κάθε δρομέα που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με τα μοντέρνα χρώματά του έκανε όλους να αναρωτηθούν αν τα running παπούτσια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για παπούτσια μόδας.

Γυναικεία παπούτσια για τρέξιμο από την Nike (1976)

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’70, δεν υπήρχε παπούτσι που να έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά για τις γυναίκες. Αν εκείνες ήθελαν να αθληθούν έπρεπε να αγοράσουν ανδρικά παπούτσια σε μικρότερο μέγεθος. Έτσι, η Nike πήρε την μεγάλη απόφαση. Τα πρώτα γυναικεία παπούτσια κατασκευάστηκαν με πιο θηλυκά κοψίματα και πιο φωτεινά χρώματα και ανοίχθηκε ένας νέος δρόμος στον κόσμο του marketing.

Onitsuka Tiger (1977)

Ήταν εξαιρετικά ελαφρύ και άνετο, η Onitsuka κατέκτησε την Αμερικανική αγορά με το παπούτσι που μπορούσε να συνδυάσει το μοντέρνο στυλ και να προσφέρει καλές επιδόσεις. Πλέον, το έβλεπες παντού, αφού εκτός από τον αθλητισμό μπορούσες να το φορέσεις και σαν casual sneaker από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Nike Air Max 1 (1987)

H Nike ήταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που σκέφτηκε να βελτιώσει την αντικραδασμική προστασία που προσέφερε το κάθε παπούτσι. Έτσι έβαλε μια μονάδα Air max στη φτέρνα και το προώθησε στην αγορά λέγοντας ότι «θα βοηθήσει τους αθλητές να κάνουν καλύτερα άλματα». Έκανε πάταγο και φέτος γιορτάζουμε αισίως τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτο Air Max.

Vibram FiveFingers (1999)

Από τη μια μεριά οι εταιρείες πρόσθετα fancy κορδόνια, καουτσούκ, και gel για αντικραδασμική προστασία και από την άλλη η Vibram αναστατώνει την αγορά με το απόλυτο minimal παπούτσι: το FiveFingers. Σχεδιάστηκε για να προστατεύει απλά το πόδι και έδινε μια φυσική αίσθηση αλλά και ταχύτητα.

Nike Free (2002)

Tις αρχές του 2000, τρεις σχεδιαστές της Nike παρακολουθούσαν τους αθλητές του Στάνφορντ που έκαναν προπόνηση ξυπόλυτοι στο γήπεδο του γκολφ, αφού έτσι δυνάμωναν τα πόδια. Ξεκίνησαν να αναπτύσσουν ένα παπούτσι που θα  ήταν πολύ ελαφρύ, ανάλογο με το γυμνό πέλμα αλλά θα προστατεύει από τις επιφάνειες. Έτσι, δημιουργήθηκε το πρώτο Nike Free Run, το όποιο παραμένει ακόμα και σήμερα ένα από τα best-seller παγκοσμίως!

Adidas Springblade (2013)

Και εκεί που λέγαμε ότι τα παπούτσια δεν μπορούν να γίνουν πιο παράξενα η adidas αιφνιδιάζει και κυκλοφορεί το SpringBlade! Δεν υπήρχε ενδιάμεση σόλα. Τη θέση της την είχαν πάρει 16 λεπίδες από πολυμερές οι οποίες συμπιέζονται απελευθερώνοντας ενέργεια που προκαλεί εκτίναξη όπως εκείνη που προσφέρει ένα ελατήριο. Τα προτίμησαν και τα προτιμούν δρομείς που θέλουν να βιώσουν μια διαφορετική running εμπειρία.

 Nike HyperAdapt 1.0 (2016)

Εμπνευσμένη από την ταινία Back To The Future, η Nike ανέπτυξε το HyperAdapt που διαθέτει  “σύστημα προσαρμογής δεσίματος” – δένει αυτόματα τα κορδόνια μόλις περάσει το πόδι μέσα στο παπούτσι. Η ενεργοποίηση του συστήματος γίνεται μόλις ο ειδικός αισθητήρας στο εσωτερικό του παπουτσιού αντιληφθεί ότι μπήκε κανονικά το πόδι, ενώ υπάρχουν δύο κουμπιά στα πλαϊνά του παπουτσιού για χαλάρωση ή σφίξιμο των κορδονιών για καλύτερη εφαρμογή.

What’s next? Εσύ τι περιμένεις ότι θα συμβεί στη συνέχεια; Πες μας πως περιμένεις ότι θα είναι τα μελλοντικά παπούτσια και δες τη δική μας running συλλογή εδώ!

  
  
  
Επιστροφή