Από τα Chuck Taylor στα LeBron: η εντυπωσιακή εξέλιξη των basketball sneakers!

Η ιστορία του μπάσκετ ξεκινάει το 1891 αλλά τι γίνεται με την ιστορία των basketball sneakers; Πότε δημιουργήθηκε το πρώτο sneaker για το παρκέ και πως φτάσαμε στο Kobe και στο LeBron;

1917: Converse Chuck Taylor

Το πρώτο παπούτσι για μπάσκετ δημιουργήθηκε το 1917, όπου η Converse κυκλοφόρησε τα All- Star. Αμέσως μετά, ήρθαν και τα Chuck Taylor. Tα “Chucks” έγιναν η πρώτη επιλογή των παιχτών για high sneakers αλλά δεν έμειναν μόνο μέσα στο γήπεδο. Έγιναν μόδα και τα φορούσαν όλοι, από τους έφηβους μέχρι τους skaters και τους ροκάδες, αφήνοντας το στίγμα τους μέχρι και σήμερα.

 

1972: Nike Bruin

Η Nike αμέσως μετά δημιούργησε τα δικά της sneakers για μπάσκετ, τα Nike Bruin. Σε αντίθεση με τα πάνινα Converse, τα Bruin ήταν κατασκευασμένα από δέρμα και σουέτ. Αν και κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά από που πήραν το όνομά τους, έγιναν από τα πιο αγαπημένα sneakers και φοριούνται μέχρι σήμερα στις street style εμφανίσεις.

 

1973: Puma Clyde

 Ο Walt “Clyde” Frazier έγινε ο πρώτος star του ΝΒΑ με το δικό του signature παπούτσι. Το 1973, η Puma προσέγγισε τον star των New York Knicks και δημιούργησε το «The Puma Clyde». Ενώ το σχέδιο δεν τράβηξε και πολύ την προσοχή στο ΝΒΑ, έγινε περιζήτητο για τις οff-court εμφανίσεις. Δικαίως, κατά τη γνώμη μας, αφού έχει κυκλοφορήσει σε πολλά χρώματα και μπορεί να φορεθεί από το πρωί μέχρι το βράδυ! 😉

 

1976: Dr. J’s Pro Leather

Στο πλάι, υπήρχε, με χρυσά γράμματα. το παρατσούκλι του Τζούλιους Έρβινγκ: “Dr. J”. Το νέο, τότε, μοντέλο της Converse έκανε την αρχή για να αποκτήσουν τα επόμενα sneakers μια φρέσκια και μοντέρνα πνοή και να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

 

1978: Nike Blazer

Το Nike Blazer θεωρείται πρόγονος του εικονικού Air Force 1 και Jordan 1. Φορέθηκε από τον George “Iceman” Gervin που ξεχώρισε για την ψύχραιμη και άνετη συμπεριφορά του και έγινε παίχτης σύμβολο για τους Σαν Άντονιο Σπερς. Μια νέα version του παπουτσιού κυκλοφόρησε το 2008 αλλά τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με το αρχικό μοντέλο.

 

1982: Air Force 1

Πριν ο Nelly τραγουδήσει το “Air Force Ones”, ο Moses Malone έπαιζε στο ΝΒΑ φορώντας τα. Πήραν το όνομά τους από το αεροπλάνο που μεταφέρει τον πρωθυπουργό των Η.Π.Α. Ξεχώρισαν για το διαχρονικό και απλό στυλ τους και παραμένουν best-sellers μέχρι σήμερα. :O

 

 1985: Air Jordan I 

Η Nike κυκλοφόρησε το “Air Jordan I” το 1985 και έφερε νέα δεδομένα στο sneaker game . Το μοντέλο έθεσε ένα νέο πρότυπο απόδοσης και στυλ, ξεπερνώντας τους κανόνες της κατηγορίας και έγινε διάσημο από τον κορυφαίο Michael Jordan.

 

1989: Ewings 33 Hi

Ο Patrick Ewing ξεκίνησε το δικό του sneaker brand και κυκλοφόρησε το “Ewings 33 Hi”. Εκείνον τον καιρό, η «εισβολή» του Ewing στον χώρο των sneakers παραμένει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην ιστορία των παπουτσιών.

 

1991: Reebok Pumps

Τα 1991: Reebok Pumps έγιναν διάσημα κατά τη διάρκεια του NBA Dunk Contest το 1991. Μικροί και μεγάλοι ενθουσιασμένοι πίεζαν το pump στη γλώσσα και, μέσω του αέρα που διοχετευόταν, τα παπούτσια αποκτούσαν μοναδική εφαρμογή. Σχεδιάστηκαν για να παρέχουν βελτιωμένη εφαρμογή γύρω από τον αστράγαλο και φορέθηκαν από τον Dee Brown.

 

1996: The Question

 


Ο Allen Iverson έγινε ο λόγος που τα περισσότερα παιδιά τότε φορούσαν τα παπούτσια της Reebok. Όλοι ήθελαν να του μοιάσουν. Έτσι, το πρώτο του παπούτσι το «The Question» ήταν αναμενόμενο ότι θα έγραφε και εκείνο τη δικιά του ιστορία.

 

1997: Adidas Crazy 8

Όταν ο  Kobe Bryant έπαιξε για πρώτη φορά στο ΝΒΑ εκπροσωπούσε την adidas Basketball. Το πρώτο του sneaker ήταν το Crazy 8 με έναν σχεδιασμό που δεν έμοιαζε με τίποτα σε αυτά που είχαν προηγηθεί εκείνη την εποχή. Ενώ ο Kobe ανήκει πλέον στην οικογένεια της Nike, αυτή η συνεργασία με την adidas το 1997 επηρεάζει ακόμα και τώρα τον τρόπο κατασκευής των sneakers.

 

2003: Nike Air Zoom Generations

Ο LeBron James ξεκίνησε το δικό του ταξίδι στων χώρο των sneakers με τα δικά του παπούτσια από την Nike το 2003. To Nike “Air Zoom Generations” ήταν ένα παπούτσι με μοναδικό στυλ που δεν έπρεπε να λείπει από την συλλογή κανενός sneakerhead.

 

2010: Kobe V

Το Nike Kobe V δεν θυμίζει με τίποτα το παραπάνω μοντέλο της adidas, Crazy 8. Είχε μοναδικό στυλ και ήταν εμπνευσμένο από τα χρώματα της ομάδας του Kobe, τους Lakers. Τίποτα λιγότερο από αυτό που περιμέναμε για τον Black Mamba. 😉

 

2010: AdiZero 

Παρόλο που το στυλ αλλάζει συνεχώς, η ελαφριά κατασκευή και οι τεχνολογίες του adiZero παρέχουν στήριξη κάνοντάς το ένα διαχρονικό μοντέλο που καλύπτει πάντα τις ανάγκες των παιχτών.

 

  2016: LeBron 13

Ο LeBron James είναι στο ΝΒΑ από το 2003 και η Nike μέχρι τώρα φτάνει στο 13ο μοντέλο του. Η σειρά του LeBron παραμένει στα best-sellers μέχρι σήμερα και ξεχωρίζει για την άνεση, τη στήριξη που παρέχει καθώς και για το εκκεντρικό της στυλ.

Εσύ ποιο sneaker πιστεύεις ότι ξεχώρισε στο παρκέ με το στυλ του και τις επιδόσεις του;
Κυριάρχησε στο παιχνίδι και γράψε τη δική σου ιστορία με τη συλλογή μας. Βρες εδώ ανδρικά παπούτσια για μπάσκετ, γυναικεία παπούτσια για μπάσκετ, παιδικά παπούτσια!

  
  
  
Επιστροφή