Τι είναι το drop και γιατί είναι τόσο σημαντικό στα running παπούτσια;

Αν κοιτάξεις στις πληροφορίες κάθε running παπουτσιού θα παρατηρήσεις ότι αναγράφεται και το drop του. Τι καθορίζει όμως το drop και γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στην προπόνησή σου;

Πριν μερικά χρόνια ξεκίνησε η μόδα του μινιμαλισμού και μαζί του οι εταιρείες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν και το drop σαν ένα βασικό κριτήριο διαχωρισμού των running παπουτσιών.  Πλέον, θα το δεις και σαν offset ή heel to toe drop και αναφέρεται στη διαφορά μεταξύ του μπροστινού και του πίσω μέρους της ενδιάμεσης σόλας.  

Πλέον, αν ξέρεις ότι π.χ. τα παπούτσια με 4mm drop είναι τα ιδανικά για εσένα και ταιριάζουν με το στυλ τρεξίματός σου τότε είναι πιο εύκολο να επιλέξεις ποιο παπούτσι θέλεις να αγοράσεις, σε σχέση με 5-6 χρόνια νωρίτερα. 

Αν για παράδειγμα πάρεις ένα παπούτσι με χοντρή σόλα τότε θα τρέχεις με τη φτέρνα αναγκαστικά, αφού το παχύ στρώμα δε γίνεται να μην αγγίξει πρώτο στο έδαφος. Το πιο επίπεδο παπούτσι θα σε βοηθήσει αν τρέχεις με το μέσο του πέλματος . 

 

Πάμε να δούμε αναλυτικά τι σου προσφέρει κάθε running παπούτσι ανάλογα με το drop του:

0-4mm:

Αυτά είναι τα λεγόμενα επίπεδα (flat) παπούτσια και δίνουν την αίσθηση γυμνού πέλματος. Είναι κατάλληλα για σένα αν τρέχεις με το μέσο ή το μπροστινό τμήμα του πέλματος.


4-8mm:

 Φαίνεται σχεδόν επίπεδο, ταιριάζει στους δρομείς που τρέχουν με το μέσο του πέλματος και προσφέρει ελαφριά προστασία από τους κίνδυνους τραυματισμούς της φτέρνας.

 

8-12mm:

 Η μέση λύση για τους δρομείς. Απευθύνεται κυρίως στους δρομείς που τρέχουν με το μέσο του πέλματος αλλά και σε όσους ακουμπούν ελαφρά τη φτέρνα τους.

 

12-16mm:

Ιδανικό για τους δρομείς που ακουμπούν πρώτα τη φτέρνα στο έδαφος και της ασκούν από μέτρια μέχρι μεγάλη πίεση. Έχουν μεγάλη κλίση και μπορεί να μην είναι και τόσο στη μόδα αλλά θα δεις πολλούς runners να τα φορούν. 

 

Αυτά είναι τα κριτήρια που θα σε βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στην αγορά του running παπουτσιού σου. Ανακάλυψε το δικό σου στυλ τρεξίματος με τη δική μας running συλλογή. Δες την εδώ!

 

  
  
  
Επιστροφή