Trail VS Τρέξιμο στην πόλη: Mια μεγάλη διαμάχη!

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλές διαμάχες στον χώρο του αθλητισμού και συγκεκριμένα στο running πεδίο- και μεταξύ μας όχι άδικα. Οι επιλογές είναι πολλές, τρέξιμο στην πόλη ή τρέξιμο σε φυσικό περιβάλλον, σε μικρή ή μεγάλη απόσταση, σε επίπεδο ή σε ανώμαλο δρόμο, σε ορεινό χώρο ή στον δρόμο;

Ας πάρουμε μια βαθιά αναπνοή και ας δούμε μαζί τα πλην και τα συν της κάθε running επιλογής, αναλυτικά:

Μαλακή ή σκληρή επιφάνεια

Tο θετικό στο road running είναι ότι περιλαμβάνει μια επίπεδη, σταθερή και λεία επιφάνεια που σε βοηθάει να διατηρήσεις την ισορροπία σου, καθώς το σκληρό τσιμέντο και η άσφαλτος μπορούν να επιβαρύνουν διαχρονικά τις αρθρώσεις σου.

Ιδανικά μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε επιφάνειες που δημιουργούν λιγότερους κραδασμούς όπως το ταρτάν, το γρασίδι, η άμμος ή ο στατικός διάδρομος -αν είσαι φαν του γυμναστηρίου!

Το trail από την άλλη μεριά περιλαμβάνει μια ανώμαλη επιφάνεια, η οποία πολλές φορές μπορεί να μην είναι τόσο σταθερή και υπάρχει κίνδυνος να χάσεις την ισορροπία σου, αν δεν είσαι προσεκτικός ή έμπειρος.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει λύση 😉 Mπορείς να ξεκινήσεις από μια σχετικά εύκολη διαδρομή την οποία θα έχεις περπατήσει πρώτα και θα γνωρίζεις καλύτερα τις ιδιαιτερότητές της.

Σύνδεσε την προσβασιμότητα με τις καθημερινές σου δραστηριότητες

Όπως γίνεται κατανοητό η προσβασιμότητα σε μια trail διαδρομή είναι δυσκολότερη από το τρέξιμο μέσα στα νοητά όρια της πόλης, καθώς πρέπει να μεταβείς -συνήθως -στις παρυφές της ή ακόμα πιο μακριά(!)

Το τρέξιμο μέσα στην πόλη όμως είναι πολύ πιο βολικό και μπορεί να σου εξοικονομήσει πολύ χρόνο, καθώς πραγματοποιείται εντός της πόλης και μπορεί να συνδεθεί και με τις καθημερινές σου δραστηριότητες.

Πώς; Μπορείς για παράδειγμα αντί να χρησιμοποιείς αυτοκίνητο ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να αθλείσαι τρέχοντας καθώς πηγαίνεις στην σχολή, την δουλειά ή το σπίτι σου- δυο σε ένα δηλαδή 😉

run-1749410_960_720

Ασφάλεια

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε το ζήτημα της ασφάλειας καθώς στην περίπτωση του trail είναι πολύ πιο δύσκολο να προσανατολιστείς αν χαθείς.

Επίσης είναι πολύ πιο επικίνδυνο να επιστρέψεις πίσω αν σε περίπτωση που τραυματιστείς, ειδικά αν είσαι μόνος σου. Οπότε ιδανικά έχε πάντα μαζί σου άλλο ένα άτομο αν είναι δυνατόν, καθώς επίσης κινητό τηλέφωνο και Gps και απόφυγε τις ώρες που αρχίζει να νυχτώνει.
 

Περιβάλλον

Αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του trail, -ειδικά αν είσαι φυσιολάτρης και σου αρέσουν οι προκλήσεις, -είναι ο συνδυασμός άθλησης και συνάντησης με το φυσικό περιβάλλον. Μπορείς να διασχίσεις βουνά, πλαγιές, δάση και αμέτρητες άλλες φυσικές διαδρομές απείρου κάλλους, όπου θα απολαύσεις τα πιο μαγικά τοπία που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ούτε στο απειροελάχιστο, το τρέξιμο στην πόλη.

Ταυτόχρονα στο φυσικό περιβάλλον, τα επίπεδα οξυγόνου στην ατμόσφαιρα είναι μεγαλύτερα και επομένως προσλαμβάνεις περισσότερο οξυγόνο στις αναπνοές σου, άρα και περισσότερη αντοχή. 😉  

Για όλους εσάς τους φυσιολάτρεις μαζέψαμε τις 5 καλύτερες trail διαδρομές… let’s take a look:

 

1.Saviese, Ελβετία 

2.Cliffs of Mother, Ιρλανδία

4.Lost Man Creek Trail, Καλιφόρνια

5.Tour du Mont Blanc, Γαλλία- Ιταλία και Ελβετία 

Trail VS Τρέξιμο στην πόλη… Και τα δύο είναι εξαιρετικά ωφέλιμα τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία σας. Ποιο θα επιλέξετε; Η απόφαση είναι καθαρά δική σας! 😉

Βρείτε επιλογές από trail και running ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ από μερικά από τα μεγαλύτερα brands (adidas, Asics, Mizuno, New Balance, Nike, Puma, Reebok, Under Armour)!

 

  
  
  
Επιστροφή