34ος Μαραθώνιος: 7+1 running Tips για να πετύχεις τον στόχο σου!

Χιλιάδες δρομείς περιμένουν αυτή την μεγάλη συνάντηση που έχει γίνει θεσμός και προσελκύει αθλητές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ενώ οι συμμετοχές για τις 3 από τις 4 διαδρομές έχουν συμπληρωθεί εδώ και 8 μήνες(!) Για ποιο πράγμα μιλάμε; Mα φυσικά για τον 34ο Μαραθώνιο της Αθήνας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στις 13 Νοεμβρίου και συμπίπτει με μια σημαντική ιστορική επέτειο: Τον εορτασμό των 120 χρόνων από την πρώτη σύγχρονη διοργάνωση μαραθωνίου- μεταξύ μας δεν τα λες και λίγα 😉

Για όσους τυχερούς θα πάρουν μέρος και θα απολαύσουν αυτή την running εμπειρία, παρουσιάζουμε 7+1 Tips για να βγάλουν με επιτυχία το long run τους:

1. Προπονήσου έξυπνα

Πρόσθεσε σταδιακά χιλιόμετρα και μην εξασθενείς τον οργανισμό σου. Ένας γενικός κανόνας, όταν ετοιμάζεσαι για μαραθώνιο είναι να μην προσθέτεις παραπάνω από 3-5 χιλιόμετρα την εβδομάδα.

2. “ Ρίξε ” τον ρυθμό σου

Yeap, καλά άκουσες. Εξοικονόμησε ενέργεια από τα χιλιόμετρα που θα ρίξεις τον ρυθμό σου και “φόρτωσε” τις μπαταρίες σου για τα επόμενα, προσθέτοντας 60-90 δευτερόλεπτα ανά χιλιόμετρο στον κανονικό σου ρυθμό.

3. Διαμόρφωσε εσύ το προσωπικό σου πρόγραμμα

Διάλεξε μια μέρα που να σε βολεύει, χωρίς να έχεις το άγχος του τερματισμού και ενσωμάτωσε στην προπόνησή σου ένα long run την εβδομάδα. Σημαντικό είναι κάθε 3-4 εβδομάδες να περιορίσεις τις αποστάσεις, για να αποφύγεις την υπερ-προπόνηση.

4. Τake a break 😉

Για να είσαι σε θέση να τρέχεις από την αρχή μέχρι το τέλος, μην ξεχνάς να κάνεις διαλείμματα περπατώντας.

run-1749410_960_720

5. Δώσε στον οργανισμό σου “ καύσιμα ”

Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου, να εφοδιάζεις τον οργανισμό σου 30 λεπτά πριν την έναρξη και στη συνέχεια κάθε 15-20 λεπτά, με υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες.

1

6. “ Σπάσε ”  το τρέξιμό σου

Χώρισε σε τμήματα το τρέξιμό σου, ένα 24άρι μετατρέπεται άνετα σε 3 8άρια 😉

 

7. Διάδρομος, ο καλύτερος φίλος σου

Ποιος είπε ότι θα πρέπει να αναβάλεις την προπόνησή σου για το Μαραθώνα αν βρέχει; Απλά ρύθμισε τον διάδρομό σου σε κλίση 1-2% και ξεκίνα να τρέχεις.

8. I just wanna take your time

… που λέει και το τραγούδι του Sam Hunt. Σοβαρά τώρα άκου τον εαυτό σου, προπονήσου με βάση τους ρυθμούς σου και είναι σίγουρο ότι θα κατακτήσεις τους δικούς σου προσωπικούς στόχους.

 

For a happy ending… αφήσαμε στο τέλος τη συμβουλή του 9 φορές πρωταθλητή Μαραθωνίου, Grete Waitz: “Βιάσου αργά. Προχώρα μπροστά, αλλά να είσαι υπομονετικός “. Καλή Επιτυχία σε όλους! 🙂

Βρες εδώ τα κατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ που θα σε βοηθήσουν να τρέξεις με επιτυχία στον φετινό Μαραθώνιο! 

  
  
  
Επιστροφή