Απογείωσε τις επιδόσεις σου με τα σωστά running παπούτσια!

Eίσαι και εσύ ένας από τους χιλιάδες που έχουν ανακαλύψει τα οφέλη του τρεξίματος και θα τρέξει στο Μαραθώνιο στις 13 Νοέμβρη; Tότε αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το κατάλληλο running παπούτσι, που ταιριάζει με το στυλ σου, το πάτημά σου, θα μειώσει τους τραυματισμούς σου και θα βάλει φωτιά στις επιδόσεις σου.

Τα περισσότερα παπούτσια τα αισθάνεσαι άνετα στην αρχή αλλά ο καλύτερος τρόπος για να τα «τεστάρεις» είναι να τρέξεις μερικά χιλιόμετρα μαζί τους . Τότε θα καταλάβεις ότι το ιδανικό παπούτσι δεν έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση αλλά κυρίως με το running style σου και το σχήμα του ποδιού σου.

feature_image

Για την επιλογή του παπουτσιού πρέπει να λάβεις υπόψιν σου το βάρος, το πάτημα και το αγωνιστικό σου επίπεδο. Μπορείς να μάθεις τον τύπο πατήματός σου με πολλούς τρόπους.

Ο πιο απλός είναι να με μια γρήγορη δοκιμή που γίνεται ως εξής:

Βήμα 1: Bρέξε το πόδι σου.

Βήμα 2: Πάτησε με το βρεγμένο πόδι σου πάνω σε ένα κομμάτι χαρτόνι.

Βήμα 3: Βγάλε το πόδι σου από το χαρτόνι και παρατήρησε το αποτύπωμά σου.

Ποιοι είναι όμως οι τύποι των ποδιών και τα ιδανικότερα παπούτσια για σένα;

12-ban-run-pronation-guide-en

  1. Φυσιολογική(medium, normal) καμάρα

Εάν βλέπεις τη μισή από την ποδική σου καμάρα τότε ανήκεις στην πιο κοινή κατηγορία και έχεις κανονική καμάρα. Έτσι, σαν κανονικός pronator μπορείς να φορέσεις ότι παπούτσι θέλεις αλλά καλό θα ήταν να επιλέξεις ένα παπούτσι που να προσφέρει και μέτρια υποστήριξη στην καμάρα.

Ιδανικά παπούτσια:  Οι δρομείς με χαμηλό βάρος και κανονική καμάρα μπορούν να φορέσουν ουδέτερα (neutral) παπούτσια χωρίς επιπλέον στήριξη ή παπούτσια που παρέχουν αντικραδασμική προστασία και μικρή στήριξή αλλά και ένα πιο ελαφρύ παπούτσι για καλύτερη αίσθηση.

 

  1. Επίπεδη (flat, low) καμάρα

Ανήκεις σε αυτή την κατηγορία αν βλέπεις σχεδόν όλο το πέλμα σου, το οποίο σημαίνει ότι έχεις υπερπρηνισμό (overpronation). Αυτό σημαίνει ότι η κάμαρά σου στρέφεται προς το εσωτερικό περισσότερο από το κανονικό με συνέπεια την υπερβολική κίνηση του ποδιού και την αύξηση του κινδύνου τραυματισμών. 

Ιδανικά παπούτσια: . Για τους παραπάνω λόγους, πρέπει να επιλέξεις παπούτσια σταθερότητας (stability), που έχουν στόχο να μειώσουν τον πρηνισμό, ή παπούτσια κίνησης-ελέγχου (motion control) που έχουν σταθερότερες συσκευές στήριξης και είναι καλύτερα για τους δρομείς με υπερπρηνισμό.

 

  1. Υψηλή (high) καμάρα

Αν στο παραπάνω πείραμα το μόνο που βλέπεις είναι η φτέρνα σου και μια λεπτή γραμμή έξω από το πόδι τότε έχεις υψηλή καμάρα και σημαίνει ότι έχεις υποπρηνισμό ή υπτιασμό (underpronation) και αυτό συνεπάγεται ότι οι πιθανότητες τραυματισμού είναι αρκετά αυξημένες λόγω του ότι η καμάρα δεν είναι αρκετά μεγάλη για να απορροφήσει τους κραδασμούς.

Ιδανικά παπούτσια: πρέπει να επιλέξεις neutral παπούτσια για ενισχυμένη προστασία από τους κραδασμούς. Αυτό έχει ως στόχο να μειώνεται η δύναμη πρόσκρουσης κατά την επαφή του ποδιού με το έδαφος.

running-1081694_960_720

Μη ξεχνάς τα παπούτσια που φοράς που φοράς πρέπει να ταιριάζουν με το είδος της προπόνησή σου. Πιο συγκεκριμένα, τα performance είναι παπούτσια χαμηλού βάρους για γρήγορες προπονήσεις ή αγώνες- ιδανικά για δρομείς με ουδέτερο πάτημα, τα racing είναι πολύ χαμηλά σε βάρος αποκλειστικά για αγώνες και δρομείς υψηλού επιπέδου και τα  trail για τρέξιμο σε μονοπάτια.

Οπότε, είτε είσαι ένας ερασιτέχνης, που του αρέσει απλά να τρέχει, είτε είσαι ένας hi-level δρομέας που τρέχει μακρινές αποστάσεις ή σε μαραθώνιο επέλεξε το running παπούτσι που σου ταιριάζει εδώ!

  
  
  
Επιστροφή